Verzekeraars
Bijna alles kunt u tegenwoordig verzekeren. Soms zijn die verzekeringen verplicht, zoals de verzekeringen voor uitkeringen, de verplichte zorgverzekering, de WA, maar er zijn ook verzekeringen die u vrijwillig afsluit, bijvoorbeeld een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De theorie: premiebetaling!
Kenmerkend voor een verzekering is dat er premie betaald moet worden. Vaak betaalt u die maandelijks, maar het kan ook jaarlijks zijn. Die premie kost u wat, maar als het goed is, levert het ook wat op. Wanneer u onverwacht voor kosten komt te staan, keert de verzekeraar de kosten of de schade uit.
De praktijk: uitkering?
Maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan de theorie. U wordt arbeidsongeschikt, of de huisarts schrijft een medicijn voor, maar de verzekeraar betaalt niet. U dacht aanvullend verzekerd te zijn voor de behandeling bij de tandarts, maar de zorgverzekeraar wijst u op de kleine lettertjes. Verzekeraars keren in de praktijk lang niet altijd uit. Soms terecht, maar regelmatig ook niet.
Particuliere arbeidsongschiktheid
Naast de vragen en problemen met betrekking tot de zorgverzekeringswet kunt u ook terecht voor problemen met uw particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Diverse verzekeraars volgen de beoordeling door het UWV, maar lang niet altijd. Ze hebben hun eigen regels. Bent u alleen verzekerd voor arbeidsongeschiktheid in uw eigen beroep of voor alle beroepen? En hoe lang loopt uw uitkering door? Tot aan het pensioen of stopt die eerder? Aan afspraken die u met uw verzekeraar heeft gemaakt en wat u wel of niet heeft verzekerd, daar kan ‘t Recht niets aan veranderen, maar wel aan de interpretatie en de toepassing van de regels en afspraken.
‘t Recht
Met al uw vragen en problemen op dit terrein kunt u ook bij ‘t Recht terecht. In de jaren bij de Ombudsman pakte ik dergelijke problemen bij de kop en in de jaren dat ik nu bij ‘t Recht werk ook al diverse malen. Een goede jurist maakt net iets meer indruk dan de burger, al zou dat eigenlijk niet mogen.