Vanuit Den Haag worden steeds meer taken overgedragen naar gemeentes. De gemeentes voeren al sinds jaar en dag de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de Participatiewet (de oude Wet Werk en Bijstand) uit, maar sinds 2015 onder andere ook de Jeugdzorg en delen van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) . De kans dat u met de gemeente te maken krijgt wordt daarom steeds groter, maar elke gemeente is verschillend.
Wet maatschappelijke ondersteuning
Vooral op het gebied van de WMO heeft ‘t Recht veel ervaring. U heeft huishoudelijke hulp nodig, of een traplift om veilig boven te kunnen komen. Zaken die geregeld zijn in de WMO. Met ingang van 2015 is er de nieuwe WMO. Nog meer dan voorheen wordt de nadruk gelegd op eigen verantwoordelijkheid en op het zelf realiseren van oplossingen, bijvoorbeeld met behulp van uw netwerk. Dat kunnen buren, familie, vrijwilligers of bijvoorbeeld de kerk zijn.
Daar komt nog bij dat de ene gemeente de andere niet is. Sommige zitten er financieel wat warmer bij dan andere die hun heil in IJsland zochten en dat merk je. Van eigen verantwoordelijkheid en zelf initiatieven nemen is uw jurist overigens een groot voorstander, maar dat laat onverlet dat waar hulp nodig is dat ook daadwerkelijk geboden moet worden. Onder praktijk vindt u een mooi voorbeeld van een succes dat ‘t Recht boekte.
Participatiewet (tot 1 januari 2015 de Wet Werk en Bijstand)
Andere belangrijke wet die door de gemeentes wordt uitgevoerd is de Participatiewet. De naam zegt het al, het doel is participeren, meedoen. De Participatiewet vervangt de Wet Werk en Bijstand. daar kwam ook al het woord werk voorop. Heeft u wel of geen recht op bijstand en mag u dan nog eigen vermogen hebben of niet? Wat gebeurt er wanneer uw studerende zoon weer thuis komt wonen of uw inwonende dochter een baantje heeft? Er is heel wat stof opgewaaid over de kostendelersnorm. Fair of niet? Vragen, waarop uw jurist het antwoord weet en waar hij de gemeente weer bij de les kan roepen.
IOAW en IOAZ en BBZ
De WMO en de Participatiewet zijn de belangrijkste wetten op het terrein van sociale zekerheid, maar we kennen ook de IOAW en de IOAZ. Deze regelingen zijn met name voor ouderen en ex-zelfstandigen. De regelingen zijn gunstiger dan die in de Participatiewet. Ook voor vragen over deze wetten kunt u bij ‘t Recht terecht. Meer informatie over deze wetten kunt u vinden bij de Rijksoverheid en heeft u nog vragen of hulp nodig, neem gerust contact op; net als voor vragen over de BBZ.
Sinds 2015 voert de gemeente ook de Jeugdwet uit. Eerlijk is eerlijk, hierin is ‘t Recht niet gespecialiseerd, maar het valt wel onder het bestuursrecht en u kunt bij ons terecht. Zonodig verwijs ik u gericht door.
Overig
De gemeente kent niet alleen regelingen op het gebied van de sociale zekerheid, ook zijn er wetten voor iedereen. Denk aan vergunningen om te bouwen en het moeten verwijderen van illegaal gebouwde schuren. Bij Stichting de Ombudsman en in de eigen praktijk heeft ‘t Recht veel ervaring opgebouwd. Meer informatie vindt u op de pagina “En nog veel meer…“.