Uitkeringen van het UWV zijn er alleen voor werknemers. Logischerwijze weet uw jurist niet alleen veel van uitkeringen, maar ook veel van arbeidsrecht. Werknemers hebben immers ook altijd een werkgever! Het sociale zekerheidsrecht omvat ook arbeidsrecht. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Werkgever komt verplichtingen niet na
In de vijf jaren bij Stichting de Ombudsman heb ik verschillende werknemers bijgestaan en we namen het niet alleen op tegen kleine werkgevers, maar ook tegen Albert Heijn, Blokker en de overheid (enkele provincies als werkgever). Of het nu over doorbetaling van loon bij ziekte, niet uitbetalen van vakantiedagen, een haperende re-integratie of wat dan ook gaat, we gaan er tegenaan. De overheid blijkt helaas niet altijd het beste voorbeeld te geven en ook een gewone werkgever te zijn waar gewone mensen werken en conflicten voorkomen en fouten worden gemaakt.
Spanningen op de werkvloer
In de afgelopen jaren bij ‘t Recht adviseerde ik een werknemer over een mogelijk conflict doordat de werkgever na tientallen jaren twijfelde aan zijn capaciteiten. Dat komt helaas veel vaker voor, niet zelden na een wisseling van management. Ook heb ik diverse werknemers in een ontslagkwestie bijgestaan om wat voor reden dan ook: een verstoorde arbeidsverhouding of een reorganisatie. Altijd op zoek naar een oplossing, het liefst bij de werkgever, want werk betekent inkomen, maar als het niet meer gaat op zoek naar een andere oplossing waarbij het recht op uitkering nooit uit het oog verloren wordt. Dat heeft geleid tot beëindigingen met wederzijds goedvinden in goed overleg, een beëindiging in goed overleg via de kantonrechter en ook in een beëindiging na harde strijd via de kantonrechter.
WWZ: Wet Werk en Zekerheid
De invoering van de WWZ die in etappes is ingevoerd, heeft grote gevolgen voor het arbeidsrecht en voor het recht op een uitkering. Uw jurist is op de hoogte.
Een goede werkgever en een goede werknemer
Eén kanttekening tot slot: een werkgever heeft verplichtingen, een werknemer ook. Maar de werkgever heeft vaak al wel deskundige hulp, de werknemer lang niet altijd. Bij ‘t Recht kunt u daarom ook met al uw vragen op het gebied van arbeidsrecht terecht. Een eerste advies kost niets!