De naam ‘t Recht:
Iedereen heeft wel iets met recht
Wie niet? Dat is niet eerlijk! Kleine kinderen weten het al. Rechtvaardigheid is voor iedereen belangrijk. Zonder het recht zou samenleven onmogelijk zijn. Naast een dak boven het hoofd en eten en drinken is veiligheid een belangrijke levensbehoefte. Daar zijn regels voor nodig, al is het maar zo’n simpele afspraak, zo’n eenvoudige regel dat we in het verkeer rechts rijden. Alle regels bij elkaar vormen het recht. Zonder recht geen samenleving. Mooi om het woord recht te laten terugkomen in de naam van je onderneming.
Utrecht = U + ‘t Recht
De studie rechten volgde ik aan de Universiteit van Utrecht en mijn juridische carriére begon ik bij het UWV in Utrecht. Inmiddels werk ik er weer bij de CG-Raad en Ik heb dus iets met die plaats. Wanneer we de plaatsnaam splitsen zien we aan de ene kant U en aan de andere kant mijn bedrijf ‘t Recht. Een succesvolle combinatie, in ieder geval wat mij betreft.
De apostrof ‘t
Al mijn hele leven moet ik mijn naam spellen en uitleggen. ‘t, “ja, apostrof t” “nee, kommaatje t”. Alle mogelijke combinaties en vervormingen ben ik al tegengekomen, van “het” tot “ut” van “t zonder komma” tot een t gevolgd door een apostrof. Ikzelf weet niet beter en ben best een beetje verknocht aan de apostrof. ‘t Recht wijst op een speelse wijze naar mijn naam ‘t Jong.
‘t Recht, werkervaring:
Werken voor particulieren
Het mooiste deel van het werk, het werk wat me het meest motiveert. U bent geen dossier, maar een mens. Samen de strijd aan en het verschil maken voor u. Mooier dan het werk bij een bestuursorgaan waar het dossier vaak een nummer is. Al kan je daar met een goede instelling ook zeker het verschil maken! Dat neemt niet weg dat bij het werken voor particulieren de contacten directer en warmer zijn. Onder het praktijkgedeelte op mijn website kunt u veel voorbeelden vinden van onderwerpen die ik heb behandeld en successen die daarbij behaald zijn.
Gemeente Amsterdam
Sinds 1 oktober 2014 vorig jaar heb ik een mooie opdracht bij de gemeente Amsterdam. Op dit moment nog voor 3 dagen per week. Als jurist ben ik betrokken bij de maatschappelijke opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, zowel op juridisch als op beleidsmatig vlak. Het onderwerp is beter bekend als BBB: Bed, Bad en Brood. Het kabinet is er in april 2015 bijna over gevallen. De uitgeprocedeerde asielzoeker mag niet in Nederland blijven, maar waar heeft hij nog wel recht op. Het is boeiende materie, zowel juridisch als politiek als sociaal. We houden het wapen van Amsterdam als leidraad: vastberaden, heldhaftig en barmhartig.
Bezwaaradviescommissie gemeente Huizen
Sinds 1 april 2014 ben ik lid van de sociale kamer van de bezwaaradviescommissie van de gemeente Huizen. Zo eens in de maand ongeveer betekent dit een hoorzitting op het gemeentehuis om de bezwaarde burgers te horen en vervolgens het college van B&W te adviseren over de te nemen beslissing op bezwaar. Veel WWB (nu participatiewet) en veel WMO, maar onder andere de inburgeringswet en BBZ komen ook voorbij. Binnen de WMO uitgebreide ervaring met de huishoudelijke hulp.
UWV
In 2014 heb ik ook nog twee verschillende opdrachten gedaan bij het UWV. De eerste was voor 3 maanden op het project BEZAVA. Veel bezwaren van werkgevers behandeld inclusief het leiden van hoorzittingen. Daarnaast heb ik in totaal 4 maanden op de gewone afdeling bezwaar en beroep gewerkt en allerhande bezwaren van u behandeld. Het mes sneed daarbij aan twee kanten: mooi voor het UWV een ervaren kracht in huis te hebben, mooi voor mij om weer een kijkje in de keuken bij het UWV te mogen doen. Over en weer hebben we van elkaar geleerd. Goed om eens de bril van de tegenpartij op te zetten; het geeft begrip en het scherpt op.