Hier een korte algemene introductie van de rechtsgebieden waar ‘t Recht actief is.
Kort en goed is dat al het bestuursrecht en dan met name daar waar het over sociale zekerheid gaat.
De overheid
Bestuursrecht is het recht wat te maken heeft met het bestuur. Nederland wordt bestuurd door de landelijke, provinciale en plaatselijke overheid. Met name met die laatste kan u veel te maken krijgen. Gemeentes krijgen steeds meer taken en regelingen toegeschoven vanuit Den Haag en moeten daar uitvoering aangeven. Eén van de bekendste regelingen is wel de Participatiewet. Deze wet vervangt sinds 1 januari 2015 de wet Werk en Bijstand. Wie geen werk heeft en ook geen recht op uitkering heeft als laagste vangnet de bijstand. Belangrijk dat deze regeling dus goed uitgevoerd wordt en dat zonodig ‘t Recht u kan bijstaan. Andere grote wet bij de gemeentes is de WMO 2015, wie weet er niet van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp?
Grote bestuursorganen
Zojuist noemde ik al het recht op uitkering. De bekendste zijn denk ik de ww-uitkering voor wanneer men werkloos wordt en de WAO-uitkering voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Deze en andere werknemersverzekeringen worden uitgevoerd door het UWV, een groot bestuursorgaan met bijna 20.000 werknemers. En wat dacht u van het CBR of de Zorgverzekeraar en de Belastingdienst? Allemaal zelfstandige bestuursorganen die door de overheid zijn aangewezen om te besturen en een bepaalde wettelijke taak uit te oefenen. ‘t Recht weet er veel van.
Arbeidsrecht
De uitkeringen zijn voor oud-werknemers. Beter is het wanneer u nog een werkgever heeft. Dat geeft meer zekerheid en bovendien, een uitkering is vaak maar 70% van uw oude salaris en duurt niet voor altijd. Soms is een uitkering maar een percentage van het minimumloon of is er helemaal geen recht. Belangrijk daarom dat u werk heeft en houdt. Bij allerhande geschillen die er tussen u en uw werkgever kunnen rijzen, kunt u een beroep doen op ‘t Recht.
Zorgverzekeraars en verzekeraars van arbeidsongeschiktheid
Verzekeraars spelen ook een grote rol in Nederland. Denk aan de zorgverzekeraars. We kennen de verplichte verzekering met een eigen risico en u kunt zich vrijwillig aanvullend verzekeren. Maar krijgt u ook uw medische kosten vergoed? Valt het buiten de dekking of krijgt u een bepaald medicijn niet vergoed? ‘t Recht is er in thuis. Daarnaast heb ik zowel bij Stichting de Ombudsman als ook als zelfstandige ervaring opgedaan met particuliere verzekeraars van arbeidsongeschiktheid. De procedures zijn wat anders dan bij het UWV, verzekeraars zijn vaak wat stugger, maar inhoudelijk is er grote overlap.
En ook nog dit: Bouwstop, last onder dwangsom, CAK, CBR enz. enz.
Bij de overheid noemde ik al dat de gemeentes de Participatiewet en de Wmo 2015 uitvoeren, maar de gemeentes doen veel meer. Krijgt u een bouwstop opgelegd, of een last onder dwangsom omdat u bepaalde overtredingen zou hebben begaan, uw jurist heeft er veel ervaring mee opgedaan. En dan hebben we nog het CAK, het CBR, zolang het maar bestuursrecht is, kunt u bij ‘t Recht terecht
Kortom, heeft u een bestuursrechtelijk of een arbeidsrechtelijk probleem, bij ‘t Recht bent u aan het goede adres.